Şiddet İçeren Internet Oyunlarından Para Kazanıp Ebeveynleri Çocuklarını Internet Oyunlarından Uzak Tutmak Üzere Eğitmek !!?

29 Ocak 2007

Kanser Araştırma Vakfı'na sigara üreticilerinden fon almalarını ve bu kurumlara maddi katkılarından dolayı çok teşekkür etmelerini öneriyorum. Neden mi? Türkiye’de sivil toplum eğitime muhtaç, yapılanmaları “gönüllü kuruluşlar” dayatma kavramı nedeniyle son derece amatör ve hatalı. Yine bu nedenle işletme giderlerine ayrılan paralar ayıplı o yüzden hangi sektörde iş tutturamayan varsa bu sektörde az maaşa tav. Türkiye’de sivil toplum kıvranıyor.
Büyük büyük kurumsal yurttaşlar sivil toplum örgütü kurup kendi fonlarıyla toplum menfaatine çalışacaklarına, yurttaşlardan bağış toplama yarışına giriyorlar. Çok da fazla sosyal pazarlama tekniklerini kullanmaya ihtiyaç var gerçekten sosyal problemlere dikkat çekmek açısından. Asla çare olamayacakları çok kesin. Bu taktikler kullanılarak kurumsal yurttaşlara kampanyalar pazarlanıyor ve sosyal sorumluluk başlığı altında satış, pazarlama işlerine hız kazandırılıyor. Gönüllü sivil toplum kuruluşları ise “gönüllü kuruluşlar” olmalarından kaynaklı utana sıkıla, ayıplana ayıplana kira, telefon, elektrik, stopaj – devlet sivil toplum kuruluşlarından stopaj bile alır, gibi işletme giderlerinin hiç değilse küçük bir kısmını talep ediyorsa da genellikle çırak çıkıyorlar. Teşekkürcü oluyorlar.
Çok iyi kurgulanmış, uzman desteği almış, toplum nabzı tutulmuş, sürekliliği olan çalışmaları doğal olarak burada ayrı tutuyorum. Yazmama bile gerek yok ama eminim çok tepki alırım, cevap için vakit ayırmama gerek kalmasın diye yazdım.
Bu yazıyı yazmaya neden gerek duydum? Böylece özetledikten sonra işte size bir kötü örnek. Mynet.com adresini hepimiz biliriz. Bu şirket, Entrepeneur Ventures, OTC Asset Management, Rothschild, Spef Venture gibi dev yatırımcıları olan uluslararası internet oyunları pazarında ticaret yapan Fransız Boonty firmasıyla ticaret anlaşması yapıyor. Internet oyunu satışı sözkonusu. Sivil toplum kuruluşuna destek kampanyası reklam stratejisi olarak kullanılacak ve AÇEV ile Açık Kapı Derneği seçiliyor. Proje kapsamında oyunseverlerin –yani çocuklarımızın, Mynet oyun sayfasından indirip satın alacakları her Boonty oyunu için bu kuruluşlara toplam 1YTL bağışlanacak.
Haber;http://haber.mynet.com/detail_news/?type=Health&id=O1169677897068&date=25Ocak2007 adresinde yayınlandı iki gün önce. Kanım dondu…
Boonty oyunlarını bilirim. İçlerinde Battle of Europe gibi piyasaya sürülen savaş oyunları var. Benim aklım karıştı. Bu tarz oyunlar sakıncalı değil miydi küçücük, aile denetiminden uzak çocuklarımız için? Ebeveynler suçlu değiller miydi? Bu oyunları oynadıkları için çocuklarımız şiddeti öğrenmiyorlar mıydı, okullarda şiddetin sebebi bu oyunlar değil miydi, çocuklar bu yüzden suç işlemiyorlar mıydı? Ben neyi atlıyorum? Biz sigara üreticilerinden fon niye almıyoruz, bebek maması üreten firmalardan neden fon kabul etmiyoruz? Biz salak mıyız yoksa birileri çok mu akıllı?
Bu macerada adı geçen gerçekten çok değerli sivil toplum kuruluşları internet aracılığıyla internet savaş oyunları satışlarından elde edilen fonlarla ailelere çocuklarını şiddet içeren internet oyunlarından uzak tutmalarını mı öğretecekler acaba diye çok meraktayım.
İki şeyi unutmayacağız;
Bir, sivil toplum kuruluşları gönüllü kuruluşlar değiller. Vergi ödüyorlar, kira ödüyorlar, ssk ödüyorlar, ötv ödüyorlar. Sivil toplum kuruluşları kar amacı gütmeden toplum yararına çalışan uzman işletmeler.
İki, sivil toplum kuruluşlarının uzmanlıklarını sebeplenip para, pazar, prestij, vicdan, sosyal çevre, kakara kikiri vs kazananlara HAYIR. HAYIR. HAYIR…
Yapılan yanlışlardan dönülmesi dileğimle…
Hatırlatırım.

Yorumlar