Çocukların Kendine Yönelik Şiddeti

02 Ekim 2006

Okullar açıldı ve çocuklar arasındaki şiddet haberleri de start aldı. Çarpıcı bir haber ise gencin öğretmenini bıçakla ağır yaralamasıydı. Akranlar arası şiddet kavramını bir türlü yerine oturtamamıştım zaten. Haber çocuklarımızın şiddete meyil ettiklerinin göstergesi. Bu şiddet sadece kendi akranlarına yönelik olmuyor. Aile bireylerine, yakın çevreden yetişkinlere de olabiliyor.
Çocuklar kendilerine de şiddet uygulayabiliyor ve bu nedenle hayatlarını da kaybediyorlar. İntihar kişinin kendine uyguladığı şiddet olarak bilinir. İntiharı bireyin özgür iradesinin göstergesi olarak anma rahatsızlığında bulunmuş, fikir özgürlüğü söylemlerini ayyuka çıkarmış hasbel kader köşe yazarlarımız da var. Oysaki fikri özgürce söylemenin bireye getirdiği sorumluluklar unutulmamalı ve lafın nereye gittiği çok iyi tartılmalı.
Ben intiharın bireyin kendine uyguladığı ölümcül şiddet olduğunu inatla vurgulamak istiyorum. Ve çocuklarımızı pençesine aldığını bağırmak istiyorum. Maalesef elimde sadece 2003 yılı verileri var ve bu veriler inanılmaz bir şiddetin alameti. Türkiye İstatistik Kurumuna göre, ülkemizde bir yıl içinde intihar eden toplam 2705 kişinin %37’si 24 yaş altı çocuk ve gençlerimiz. %3’ü 15 yaş altı çocuklarımız. 2003 yılı içerisinde 15 yaş altı 80 çocuk kendi hayatına son vermiş. 15-24 yaş grubundan ise 922 çocuk ve gencimiz yaşamına kıymış. Toplam intihar edenlerin içinde en geniş grubu çocuk ve gençler oluşturuyor.
Bir taraftan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun başlattığı kampanyalara bakıyorum; çocuklarımızı uyuşturucudan koruyalım, çocuklarımızı internetten koruyalım ...
Diğer taraftan çocuk fuhuşu, çocuk pornosu, ensest, cinsel istismar, fiziksel istismar, orucunu bozdun istismarı, Amerika savaştı çocuklara şiddeti öğretti istismarı, savaş tekstili, oyuncak silahlar. Ya bizim çocuklarımıza yaptıklarımız. Çocuklar dayak yiyince şiddeti öğrenmiyorlar mı? Çocuklara yönelik şiddet her yerde var. Okullarda, evde, sokakta. İnkar edin edebiliyorsanız.
Şimdi artık çocuklar öğrendiklerini uygulamaya başladılar. Öyle hınç dolular ki kendilerini bile katledebiliyorlar. Biz tartışmaya devam, intiharı övmeye devam.
Rahatsız mıyız neyiz?
2 Ekim Dünya Çocuk Günü tüm çocuklarımıza kutlu olsun. Hepimizin başı göğe ersin...

Yorumlar