Parasız Eğitim İşgali


ROMAN Çalıştayı’nda Başbakan Erdoğan konuşurken “Parasız Eğitim İstiyoruz” yazılı pankart açtıkları için tutuklanan gençler nihayet tahliye edildiler.

Parasız eğitim isteyeni tutuklayan bir zihniyet demokrasilerde olamayacağı için terör örgütü üyeliklerinden şüphelenilmişti.

Bir talepleri vardı ve koskoca Başbakan’ın önünde pankart açmışlardı. Tutuklandılar...

Gelin sizi bir memlekete götüreyim. And Dağları’na sırtını dayamış, bağrını okyanusa açmış Güney Amerika ülkesi, Şili Cumhuriyeti.

Nüfusu göçle yapılandırılmış. Yurttaşların sadece %3,2’si yerli, gerisi Avrupalılar. Şili, 1988 yılında yapılan referandumda diktatör Pinochet'in miladının dolduğuna karar verdi. Şili’de ilk demokratik seçim 1989 yılında yapıldı.

Günümüzde, Şili gençleri ücretsiz eğitim için ayaklandılar. Ne pankart açması, bildiğiniz savaşıyorlar. Gösteriler öyle böyle değil...

Demokrasisi bizden çok ama çok yeni, sanki dün gibi, Şili’de ülkenin önde gelen kız okulu Carmela Carvajal da aynı amaç için dört aydır okulu işgal eden öğrenciler tarafından yönetiliyor.

Okulun çevresindeki tel örgülere dayadıkları sıralarla kendilerine siper hazırlayan kız öğrenciler öncelikle oylama yaparak işgale herkesin razı olup olmadığını kararlaştırmışlar. Başkanları ve sözcüleri var.

Mevcut eğitim sistemine karşı kendilerince yeni bir müfredat belirlemişler. Kendilerine eğitimcilerden de destek bulmuşlar. Gönüllü öğretmenler, kızlara ekonomiden astronomiye, yogadan salsaya kadar birçok konuda ders veriyor.

Adı üzerinde öğrenciler okulu işgal ettikleri için okulda yatıp kalkıyorlar, temizlik işlerini kendileri görüyorlar.

Polis bugüne kadar on kez okulu geriye almaya kalkmış ama başarılı olamamışlar çünkü öğrencilerin avukatı seslenme uzaklığında oturuyor. Kendilerine karşı güç kullanımı olduğunda seslenmeleri yeterli oluyormuş.

Ah, bu çocuklar bizim çok daha eski demokrasi ülkemize düşeceklerdi...

Yer misin yemez misin, evire çevire, haydi oradan kodese...

Şili’de ise öğrencilerin işgali altındaki bu okula Milli Eğitim Bakanlığı düzenli olarak yemek yollamaya devam etmekte çünkü polisleri ve Başkanları yasaları delemez.

Şili’de yasalar, “devlet okuldaki öğrencilerin beslenme ihtiyacını karşılamakla yükümlüdür” demekte.

Fazla söze gerek yok, dediğimi anladınız.

Anlamadıysanız, siz, medyada, sırtında dibine kadar bıçak saplanmış halde sedyede yatan, kanlar içinde ölü gözlerle bakan öğrenci fotoğrafları görmezse anlamaz/üzülmez denilen türdensiniz!..


Hatırlatırım, çocuğun, kendisini ilgilendiren her konuda katılım hakkı var.

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org 

Yorumlar