Çocuğun Oyuncak ve Çikolataya Eşit Erişim Hakkı


Devlet çocuğu çocuk olarak görüyor mu?

Bu soruyu daha önce yasal düzenlemeler ve çocuğun katılım hakkı açılarından çok irdeledim ama itiraf etmeliyim, bu kadar basit fakat net sormak aklıma gelmemişti.

Hepimiz Van depreminden kendi payımıza birşeyler çıkarttık.

Kurtarma, çadır yardımları, battaniye yardımları yetti yetmedi, gecikti gecikmedi, yardım dağıtımları eşitti, değildi, yağma, yardım kolilerinden yazlıklar, eskiler çıktı, kolilerden taş çıktı...

Yanlış yapılanma ve bunlara verilen iskanlar, deprem vergileri ne oldu, dış yardımları kabul ettik etmedik, gibi gibi...

Van depremi bana, yardım alma verme kültürümüz olmadığını, sevaptır hayaliyle yardım ettiğimizi, organizasyonda ve halkı bilinçlendirmede merkezi ve yerel yönetimin çok ciddi sorunu olduğunu, terörün taraflar arasında nefreti oluşturma misyonunu biraz da olsa becermiş olduğunu fotoğrafladı.

Mantık gereği, deprem ihtilafına ilk müdahalelerin, arama-kurtarma, barınma, ısınma, sağlık hizmetleri, su ve yiyecek olduğu kesin, önce insanı yaşatacağız.

Van Valiliği’nin acil yardım çağrılarına bakınca, “23/10/2011 tarihinde Van da yaşanan depremde mağdur olan vatandaşlara dağıtılmak üzere hazırlanacak yardım kolilerinde ihtiyaç duyulan malzemeler” şöyle sıralanmış:

Öncelikli İhtiyaçlar: Çadır, battaniye, ısıtıcı, bebek-çocuk elbisesi ve ayakkabısı.

Gıda Kolisi: Pirinç, makarna, çay, salça, nohut, kuru fasulye, şehriye, ayçiçek yağı, toz şeker.

Hijyen kolisi:  Temizlik Malzemeleri, Diş Fırçası, macun vb.

Çocuk Kolisi:  Çocuk maması, çocuk bezi vb.

Yardım kolisi lafını ezelden sevmem. Yardımların, çabuk ıslanan, kolay yok olan ve taşınması zor karton kutu yerine kolay taşınabilen, içindeki malzemeyi yağmura çamura karşı koruyan ve bir yerden bir yere giderken taşıma amaçlı tekrar tekrar kullanılabilen, bir çeşit dolap vazifesi de gören açıldığında uyku tulumu olan bir çanta içinde verilmesini daha mantıklı buluyorum.

Pahalı mı olur? Hayır, araştırdım. Bir battaniye, bir ısıtıcı, bir karton koli ve bir kazak fiyatından daha ucuza geliyor. Uyku tulumu, -5 dereceye kadar konforlu bir alan sağlıyor, ıslanmıyor. Hiçbir battaniye bunu beceremez.

Uyku tulumu çantaların içine ilk 48 saat için gerekli olan eşyalar ve gıda malzemeleri koyuluyor. Bunlar neler mi? Yetişkinler için olanı konu etmeden çocuk için olanlara bakalım.

Çocuğun üşümeyeceği, ıslanmayacağı, herhangi bir yerde yatıp uyuyabileceği, dolap gibi kullanabileceği, kolay taşınabilir uyku tulumu ile barınma ve ısınma işini tek kalemde hallettik. Başının üstünde çatısı, yerde halısı olsun diyecek olursanız, bunun için kalın naylon torbalar yetişkinlerin çantasına konuluyor.

Bunun dışında, 0-3 yaş, 3-6 yaş ve 6-9 yaş ve 9-12 yaş çocuklar için ayrı içerikler hazırlanıyor. Bu yaş gruplarının üzerindeki çocuklara, yetişkinlere verilen çantalardan veriliyor.

Çantalarda, her yaş grubu için 2lt su, 1lt süt bulunuyor. Yaş grubuna uygun ebatta ve sayıda; iç çamaşırı ve (0-3 yaş için bez ve biberon), eşofman, çorap, şapka, eldiven, yağmurluk, bot, ıslak bez, el ve ağız dezenfektanı ve her biri tek kullanımlık kapalı kutularda 48 saat için yeterli gıda malzemeleri.

Dünya’nın neresinde olursanız olun, en düzenli organizasyonun bile afetzedeye yardım ulaştırabilmesi için 48 saat geçebileceği öngörülmüş ve bu çok önemli sürede çocuğun hayatta kalması için gerekli malzemeler hesaplanmış.

Bunların yerel yönetimlerde belli miktarlarda bulundurulması gerekli. Dışarıdan gelmesi en az bir gün. Ayrıca, yurttaşlar afet durumunda bunları nereden elde edecekleri ve bunları nerede kullanacakları hakkında da bilgilendirilmiş olmalı.

Çocuklar için hazırlanmış uyku tulumu çantada başka ne olabilir?

Her yaş grubuna uygun; yastık yerine de kullanılabilen bir soft (yumuşak) oyuncak, boyama kitabı veya puzzle ve kitap.

Ve vücut ısısının düşmesini, enerji kaybını önlemek için çikolata...

Van Valiliği’nin çağrısından okuduğumuz ise Devlet’in gözünde çocuk dediğin “çocuk maması, çocuk bezi vb”nden ibaret.

Devlet’in çocuk algısı bu ancak, sarsıcı olan çocuğun kendine dair algısının bu olmadığı.

Dokuz yaşındaki kız çocuk depremzede D.A., enkazda topladıklarıyla günde 10 lira kazanıyormuş. Kazandığıyla kendine kıyafet ve hikaye kitabı alacakmış.

Kaynak gösterimi:  www.0-18.org

Yorumlar